zondag, augustus 24, 2003

lachstuipen

"Een man in … heeft zich letterlijk dood gelachen." Zo kopte het 3fm nieuws van 10 uur vanmorgen. "Niet in het café of bij een avond cabaret, nee, gewoon in zijn bed. Zijn vrouw lag ernaast en meldde dat haar man onrustig was in zijn slaap en opeens zeer luid begon te lachen. Ze heeft geprobeerd hem te kalmeren maar de man werd pas rustig toen hij was overleden. De politie meldde dat ze nog nooit zoiets vreemds hadden meegemaakt"

Heb je eindelijk een keer een fijne droom, blijf je erin. Misschien is dat ook wel prettig ook. Het lijkt mij wel een leuk moment om dood te gaan. Je lacht net in je droom om een erg leuke grap en zonder dat je het weet blijf je eeuwig dromen. Er zijn ergere manieren om dood te gaan. Dromen is meestal fijn. Want in dromen kan alles, ook datgene wat in de werkelijkheid nooit zou kunnen. Je durft ook alles in een droom. Er kan toch niets fout gaan. Ok, je kunt wakker worden, maar daar is het dan toch wel mee gezegd.

In een droom kan je je slaapkamer uitlopen en je ineens midden in een bos bevinden, of in een zwembad vol met mooie vrouwen en halverwege je duik van de duikplank blijk je ineens een vogeltje te zijn. Het nadeel aan dat alles kan is wel dat echt álles kan. Je kan omvergelopen worden door de Yeti, je kan steeds maar weer achter elkaar afgewezen worden door je eerste vriendin, er zijn aliens geland en jij bent de enige 'normale'. Hmmm, er zijn vast mensen die dat laatste niet echt als een nachtmerrie zullen beschouwen.

Moet je blij zijn als je het leven laat terwijl je droomt? Het voordeel is dat je er niets van merkt. Je aankomst in de hemel is geheel inbouwbaar in de droom en misschien hoef je niet eens te weten dat je niet meer slaapt. (of juist voor altijd) Als je doodgaat in een nachtmerrie kom je dan automatisch in de hel of word de droom dan fijner? Of hou je gewoon helemaal op met dromen als je doodgaat. Wil je merken dat je doodgaat? Is dat noodzakelijk voor een beter leven na de dood? En als je in reincarnatie gelooft? En wat als je juist niet gelooft?

Misschien dat die man die in zijn droom is overleden in mijn droom even langs kan komen. Ik heb hem zo veel te vragen.